Novembris. Tirgus apskats

2016. gada 09. decembris

Aizvadītais mēnesis ir bijis notikumiem bagāts, ar krasām pārmaiņām visās galvenajās aktīvu klasēs.

Pēc Donalda Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās tirgus noskaņojums mainījās nevis nedēļu vai mēnešu griezumā, bet gan dažās dienās un pat stundās. Vairākums mediju un analītiķu, kas ieteica pārdot investīcijas, ir kļūdījušies – gan savās uzvarētāja prognozēs, gan paredzot finanšu tirgu reakciju Trampa uzvaras gadījumā.

Pēc vēlēšanu rezultāta paziņošanas dažās dienās kļuva skaidrs, ka investori sagaidīja ievērojamus ieguldījumus infrastruktūrā, nodokļu sloga samazināšanos gan uzņēmējiem, gan privātpersonām, kā arī atvieglotu valdības regulējumu. Vairākos sektoros dienu pēc dienas bija novērojams spēcīgs rallijs. Galvenie ASV akciju indeksi arī sasniedza rekordaugstas atzīmes. Vēl nav zināms, kāda politika tiks īstenota, un kādā mērogā, bet šobrīd noteikt likmi pret plašo tirgus tendenci būtu neapdomīgi.

Mēs centāmies pozicionēt klientu portfeļus tā, lai nepakļautos pārmērīgam riskam, ja vēlēšanas ASV negatīvi ietekmētu risku. Sagaidījām lielāku spiedienu uz obligāciju cenām, Federālajai rezervju sistēmai decembra sēdē paaugstinot likmes, tomēr nebijām gatavojušies ienesīguma kāpumam un obligāciju masveidīgajai pārdošanai, investoriem koncentrējoties uz augstāka riska aktīviem.

Rezultātā mūsu kopējais sniegums novembra mēnesī sastādīja -1,29%, bet neto ienesīgums, ieskaitot komisijas, kopš gada sākuma samazinājās līdz 9,08%.

Decembra sākumā prognozējam, ka ASV dolārs nedaudz atkāpsies no nesen nostiprinātajām pozīcijām. Tas ir novērojams jau šobrīd. Mēs sākam pamanīt arī atveseļošanos izaugsmes tirgu obligācijās.

ASV akcijām sasniedzot jaunus rekordus, mēs pievēršam uzmanību pievilcīgāk vērtētiem instrumentiem – tostarp Eiropas un izaugsmes valstu akcijām. Šobrīd vērojama intereses pastiprināšanās par sektoriem, kuros līdz šim investīciju ir bijis maz. Ar pārsteidzošu ātrumu tiek uzpirktas cikliskās akcijas. Mēs nedzīsimies pakaļ pārāk strauji uzpirkto sektoru vērtspapīros; tā vietā esam aktīvi izraudzījuši akcijas un sektorus, kuros saskatām iespēju stabilai izaugsmei, kā arī pieaugošas ieguldītāju intereses potenciālu.

Kopš decembra sākuma mūsu rosība un izveicība, pārpozicionējoties šajā strauju tirgus pārmaiņu scenārijā, jau sākuši nest augļus, un mēs gatavojamies noslēgt šo kalendāro gadu ar līdz šim visaugstāko ienesīgumu.

Neskatoties uz vērtības samazināšanos novembrī, vēlamies atzīmēt, ka kopš 2015. gada sākuma esam ievērojami pārspējuši visus galvenos indeksus (ETF), ar kuriem salīdzinām savus rezultātus: S&P 500 indekss (SPY US), Bloomberg Barclays Capital apkopotais obligāciju indekss (BND US) un JP Morgan attīstības valstu obligāciju indekss (EMB US). Mūsu kopējais ienesīgums, atskaitot komisijas, sastāda 13,91% kopš 2015. gada sākuma.

Baltikums Bank Klientu līdzekļu pārvaldīšanas pārvaldes komandas vārdā –
Pauls Miklaševičs.