Atzinība par ēkas rekonstrukciju Jēkaba ielā 2

2018. gada 07. marts

Nozīmīgākajā būvniecības nozares konkursā “Latvijas būvniecības gada balva 2017” BlueOrange saņēma atzinību “Par veiksmīgi novadītu projektu nominācijā “Rekonstrukcija” ēkas atjaunošanai Jēkaba ielā2, Rīgā.”

„Pateicoties ēkas īpašnieku ieguldījumam, vēsturiskais nams, kas atrodas pašā Vecrīgas sirdī, ir piedzīvojis apjomīgāko un vērienīgāko rekonstrukciju savā vairāku gadsimtu garajā pastāvēšanas vēsturē. Ar rezultātu varam būt apmierināti. Ēka ir ne tikai saglabāta, bet tai ir atgriezts arī tās iepriekšējais greznums, un tagad nams Jēkaba ielā 2 papildina krāšņo Doma laukumu veidojošo ēku kopskatu. Vienlaikus ir realizēts arī pasūtītāja mērķis – aiz vēsturiskās fasādes ir izdevies izveidot mūsdienīgu, augsti tehnoloģisku un komfortablu bankas biroju ēku, kurā 2017.gada vasarā ir atvērts BlueOrange Klientu apkalpošanas centrs un strādā bankas darbinieki,” atzīmē pasūtītāja projekta vadītāji Marina Zaharova un Jurijs Jansons.

Pilnībā ir atjaunota greznā nama fasāde, kurai izdevies atdot tās sākotnējo krāsojumu – baložzilpelēko toni, kas labi izceļ fasādes dekoratīvos elementus. Pirmo reizi ēkas pastāvēšanas laikā notika tās pamatu pastiprināšana, kas ir īpaši svarīgi Vecrīgas vēsturiskajā centrā. Vienlaikus ar būvniecību veikta arī arheoloģiskā uzraudzība, kā rezultātā tika paplašinātas zināšanas par šīs ēkas vēsturi. Ar lielu rūpību ir veikta logu un durvju restaurācija, visu inženiertīklu rekonstrukcija, ēkas iekšējā pagalmā ierīkots lifts ar pieeju no visiem stāviem.

1893.gada vēsturisko elpu pašā namā apliecina vairs tikai trīs elementi, kuru restaurācija veikta ar vislielāko rūpību, tādējādi saglabājot vēsturiskās liecības nākamajām paaudzēm. Neskaitāmo pārbūvju rezultātā Jēkaba ielas 2.namā ir saglabājušās vienkāršas iekšējās betona kāpnes ar metāla margām no 1.stāva līdz bēniņiem, greznā glazēto podiņu krāsns un kasetēti ozolkoka griesti zālē, kas vēsturiski kalpoja kā bankas direktora kabinets.

Vecrīgas šarms un augstās tehnoloģijas - tā īsi var raksturot šī nama rekonstrukcijas koncepciju. Nama atrašanās UNESCO aizsardzībā esošajā Rīgas pilsētas vēsturiskā centra teritorijā un pasūtītāja vēlme tajā izveidot mūsdienu prasībām atbilstošu modernu, funkcionālu un finanšu iestādes prasībām atbilstošu biroja ēku bija izaicinājums, kas veiksmīgi realizēts.

Fotoattēlos:

• Ēkas Jēkaba 2 fasāde

• BlueOrange Klientu apkalpošanas centrs

• Restaurētā kamīntelpas podiņkrāsns

• Ozolkoka zāle

• Bankas darbinieku biroju telpas

Oskara Broka un Aleksandra Kendenkova foto