Bērnu bio pārtikas zīmola “Rūdolfs” ražotājs SIA Lat Eko Food uzsācis veiksmīgu sadarbību ar banku BlueOrange

2022. gada 18. februāris

Uzņēmums SIA “Lat Eko Food”, kura pazīstamākā preču zīme Latvijas tirgū ir bioloģiskās pārtikas zīmols “Rūdolfs”, piesaistījis bankas “BlueOrange” finansējumu 7,4 miljonu eiro apmērā. Saņemtais finansējums izlietots uzņēmuma saistību refinansēšanai, saimnieciskās darbības vajadzībām un attīstības mērķiem.

Uzņēmuma galvenais darbības veids ir bioloģiskas bērnu un zīdaiņu pārtikas ražošana, kuru sastāvā nav konservantu, krāsvielu, aromatizētāju un citu mākslīgu sastāvdaļu. Taču kopš 2015. gada uzņēmums paplašinājis darbību arī citu bioloģisko pārtikas produktu ražošanā visai ģimenei, to vidū ir smūtiji, kečupi, augļu un dārzeņu krēmi, putras, sulas, humuss, ievārījumi un deserti. Šobrīd uzņēmuma ražotnē Ādažos, kas izvietota kopumā 3500 m2 platībā, tiek gatavoti vairāk nekā 200 dažādi produktu veidi.

Neskatoties uz sarežģīto situāciju Latvijas un pasaules tirgū, SIA “Lat Eko Food” pērn izdevies saglabāt stabilu izaugsmi: uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā bija 6,8 miljoni eiro jeb par teju 30% vairāk nekā 2020. gadā. Uzņēmums tādējādi pērn pārspējis sākotnēji uzstādītos mērķus apgrozījuma un ražošanas jaudas celšanai. Līdz ar jaunu ražošanas līniju uzstādīšanu un jaunu produktu izstrādi tuvāko gadu laikā uzņēmums plāno dubultot ražošanas jaudu un atbilstoši būtiski kāpināt arī uzņēmuma apgrozījumu.

“Mērķtiecīgas un pārdomātas investīcijas ražošanā un produktu izstrādē mūsu nozarē ir ļoti svarīgs faktors, kas ļauj ne vien paplašināt produktu klāstu un apgūt jaunus noieta tirgus, bet arī tiekties uz arvien augstāku produktu kvalitāti. Tehnoloģiskajos procesos mēs rūpējamies gan par produktu garšas īpašībām, gan arī visu to vērtīgo uzturvielu un vitamīnu saglabāšanu, ko mums sniedz ekoloģiski, tīri un svaigi dārzeņi, ogas un augļi. Bankas BlueOrange piešķirtais finansējums būs lielisks atspēriena punkts arī uzņēmuma tālākajā attīstībā,” saka SIA “Lat Eko Food” īpašniece un dibinātāja Egija Martinsone.

Zīmols “Rūdolfs” ieguvis pircēju atzinību ne vien Latvijas tirgū, bet arī citviet pasaulē. Vienlaikus “Lat Eko Food” sadarbojas ar pārtikas ražotājiem ārvalstīs, piedāvājot bioloģisko produktu ražošanu citām preču zīmēm. Vietējā tirgū “Lat Eko Food” realizē aptuveni 30% saražotās produkcijas un aptuveni 70% tiek eksportēti. Uzņēmuma galvenie noieta tirgi šobrīd ir Skandināvijas valstis Somija un Zviedrija, kā arī Austrija, Krievija, Čehija, Lietuva, Kanāda, Singapūra, Japāna, Izraēla, Nīderlande un citas – kopumā vairāk nekā 30 pasaules valstis.

Ņemot vērā stingrās prasības bioloģiskās un īpaši zīdaiņu pārtikas sertifikācijā, uzņēmums SIA “Lat Eko Food” iepērk tikai bioloģiski sertificētas izejvielas – augļus, dārzeņus, ogas, gaļu, zivis, piena produktus un daudzas citas izejvielas. Atbalstot vietējo ekonomiku, priekšroka izejvielu piegādē tiek dota Latvijas bioloģiskajām saimniecībām. 

“Zīmola “Rūdolfs” radītājs SIA “Lat Eko Food” ir būtisks ieguvums ne vien Latvijas valsts budžetam un ekonomikai kopumā, bet arī Latvijas bioloģiskajām lauku saimniecībām, ar ko uzņēmums veiksmīgi sadarbojas. Mēs esam gandarīti mūsu klientu vidū redzēt arvien vairāk tādu Latvijas uzņēmumu, kas spēj strauji attīstīties un produkciju eksportēt pat uz desmitiem valstu visā pasaulē. Vienlaikus, bankas prioritāte joprojām ir dažādu nozaru Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi, un banka biznesa attīstības projektiem šogad plāno atvēlēt 150 miljonus eiro,” saka bankas “BlueOrange” galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs.

SIA “Lat Eko Food” šobrīd nodarbināti 68 darbinieki. Uzņēmums saņēmis gan Eiropas Savienības bioloģiskās produkcijas “zaļā karodziņa”, gan virkni citu starptautiski nozīmīgu sertifikātu. To vidū ir arī BRC, IFS un skandināvu organiskās pārtikas “KRAV” sertifikāts, kas apliecina gan to, ka tiek ražoti ekoloģiski tīri produkti, gan to, ka tiek mazināta ietekme uz vidi un ražošanas procesos tiek ievēroti augstākie kvalitātes standarti.

Lai samazinātu savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, uzņēmums šobrīd iepērk tikai atjaunojamo jeb zaļo enerģiju. Tāpat visi procesi ražotnē mērķtiecīgi veidoti pēc bezatkritumu saimniecības principiem. Piemēram, ražošanā izmantoto augļu un dārzeņu mizas un atlikumi tiek nodoti dzīvnieku barošanas vajadzībām. Šogad ražotnē plānots uzstādīt arī ūdens recirkulācijas sistēmu, kas ļaus būtiski samazināt ražotnē patērētā ūdens resursus.

2010.gadā dibinātais SIA “Lat Eko Food” ražotni Ādažos, Muižas ielā 18A, atklāja 2014.gadā. Uzņēmuma dibinātāja ir Egija Martinsone, kura ar bērnu pārtikas ražošanu sāka nodarboties, pateicoties sava dēla Rūdolfa nākšanai pasaulē, un kura vārdā nosaukta gan jaunā ražotne, gan arī bioloģisko produktu līnija bērniem. SIA “Lat Eko Food” joprojām ir vienīgā ražotne Latvijā, kura piedāvā specializētu ekoloģisku pārtiku bērniem un zīdaiņiem.