BlueOrange stiprina savas pozīcijas Latvijas finanšu tirgū: kreditēšanas apjoms ir palielināts par 29%

2020. gada 02. marts

Banka BlueOrange 2019.gadā sekmīgi turpināja darbu, atbilstoši bankas definētajai biznesa stratēģijai, nostiprinot savas pozīcijas Latvijas finanšu tirgū.

Kā liecina auditētie dati, 2019.gads noslēgts ar 6 miljonu EUR peļņu, kas ir atbilstoši plānotajam. Bankas ienākumi pārskata periodā sasniedza 22 miljonus EUR. Bankas pašu kapitāla apjoms ir 66 miljoni EUR. Bankas kopējais aktīvu apjoms (t.sk. aktīvi pārvaldīšanā) ir palielinājies par 24 % un 2019.gada noslēgumā pieaudzis līdz 806 miljoniem EUR.

Bankas likviditāte 2019. gada beigās sasniedza 84 %. Sekmīgi ir arī pārējie būtiskākie bankas finanšu darbības rādītāji: kapitāla pietiekamība – 15,8%, kapitāla atdeve (ROE) – 9,3 % un aktīvu atdeve (ROA) – 1,2%.

2019.gadā banka turpināja attīstīt vienu no saviem prioritārajiem darbības virzieniem - Latvijas uzņēmumu apkalpošanu un kreditēšanu, par ko liecina BlueOrange kreditēšanas pieaugums: kopējais kredītu portfelis gada beigās sastādīja 250 miljonus EUR, kas ir par 29 % vairāk nekā pērn. No tā – 2019. gadā jauno piešķirto kredītu apjoms sasniedza 113 miljonus EUR, kas ir nodrošinājis kreditēšanas ienākumu pieaugumu par 33% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. No pārskata periodā izsniegtajiem kredītiem 81% sastāda atbalsts Latvijas uzņēmumiem, tādējādi veicinot vietējo uzņēmumu, ražošanas, eksporta izaugsmi, jaunu darba vietu rašanos un sekmējot Latvijas ekonomikas kopējo izaugsmi.

Aizvadītajā periodā banka turpināja paplašināt Latvijas, Baltijas un Eiropas valstu klientu skaitu, kas gada beigās sastādīja 97 % no kopējā klientu īpatsvara. Īpaši strauji ir audzis korporatīvo klientu skaits, to vidū – Latvijas visdažādāko nozaru līderu uzņēmumi.

2019.gadā veiksmīgi attīstīta un paplašināta sadarbība ar vairākām Eiropas valstu fintech kompānijām, piesaistot noguldījumus no tādam valstīm kā Vācija, Austrija, Nīderlande, Spānija. Minētie noguldījumi ir būtiskas papildus investīcijas Latvijas valsts ekonomikā. Bankas piesaistītās investīcijas deva iespēju vietējo uzņēmumu kreditēšanai izmantot lētākus resursus, tādējādi Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmējiem nodrošinot finansējumu uz iespējami izdevīgākiem noteikumiem, kas uzņēmējiem savukārt ļauj samazināt savus izdevumus un atbrīvo līdzekļus papildus attīstībai.

BlueOrange ir viena no nedaudzajām bankām Baltijā, kas paralēli klasiskai kreditēšanai aktīvi veicina korporatīvo klientu iesaisti alternatīvā finansējuma un kapitāla tirgus instrumentu izmantošanā, sekmējot jaunu vietējo uzņēmumu nokļūšanu Nasdaq Baltic biržā. Arī aizvadītajā gadā banka turpināja nostiprināt savas pozīcijas alternatīvā finansējuma piesaistē korporatīvajiem klientiem, organizējot obligāciju emisijas kopsummā 8,8 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus turpināta veiksmīga sadarbību ar starptautiskajiem partneriem, piedaloties eiroobligāciju emisiju organizēšanā Baltijas reģionā 65 miljonu EUR apmērā.

Aizvadītajā gadā banka aktīvi attīstīja investīciju pakalpojumus privātpersonām un uzņēmumiem. Noslēgtie līgumi ar jauniem starptautiskajiem partneriem ir devuši iespēju paplašināt ieguldījumu produktu klāstu, piedāvājot arvien plašākas un izdevīgākas investīciju iespējas vairāk nekā 10 000 dažādos ieguldījumu fondos.

Pārskata periodā banka turpināja BlueOrange Open API attīstību atbilstoši PSD2 direktīvai. Tāpat nepārtraukti notiek bankas tehnoloģiskā attīstība, automatizējot arvien jaunus iekšējos biznesa procesus un paplašinot internetbankas funkcionalitāti ar mērķi klientiem attālinātā režīmā nodrošināt arvien ērtāku pieeju bankas produktiem un pakalpojumiem vienlaikus rūpējoties par augstāko drošību finanšu darījumiem interneta vidē.

Aizvadīto gadu var raksturot kā lielu izaicinājumu un pārbaudījumu gadu darbības atbilstības jomā visai finanšu nozarei, kā arī uzņēmējiem un sabiedrībai kopumā. Tāpēc arī 2019.gadā banka saglabāja augstas prioritātes statusu visiem risku pārvaldības un darbības atbilstības jautājumiem. Banka turpināja pilnveidot iekšējos procesus un informācijas sistēmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju risku pārvaldības jomā, vienlaikus uzlabojot klientu darījumu uzraudzības un izpētes procesus.

Banka par savu pienākumu uzskatīja aktīvi iesaistīties Finanšu nozares asociācijas aktivitātēs sadarbības veidošanai un dialogam ar dažādām valstiskām un nevalstiskām organizācijām, lai kopīgi strādātu pie Latvijai nozīmīgiem jautājumiem saistībā ar finanšu nozares regulējuma pilnveidošanu un nozares reputācijas atjaunošanu.

2020.gadā BlueOrange kā vietējā kapitāla banka turpinās attīstīt programmu Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu biznesa atbalstam, savukārt kā tehnoloģiska banka turpinās nodrošināt privātpersonām ērtu un drošu bankas pakalpojumu izmantošanu tiešsaistē.

Apliecinot savu sociālo atbildību, banka ir nodrošinājusi funkcionālo un tehnisko atbalstu labdarības fonda BeOpen darbībai. Aizvadītā gada laikā fonds ir piesaistījis uzņēmēju un privātpersonu ziedojumus vairāk nekā 360 tūkstošu EUR apmērā. Pateicoties ziedotāju lielajam atbalstam un atsaucībai, ir sniegta palīdzība vairākiem desmitiem bērnu ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, nodrošinot finansējumu intensīviem rehabilitācijas kursiem Latvijā un ārvalstīs, palīglīdzekļu iegādei, konsultācijām, ārstniecības kursiem un operācijām, kurām šobrīd pietrūkst valsts finansējuma.