BlueOrange veicina zivsaimniecības uzņēmuma VARITA attīstību

2019. gada 05. augusts

Zivsaimniecības uzņēmums “VARITA” ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu un bankas “BlueOrange” piešķirtā finansējuma palīdzību uzņēmuma attīstībā investējis 3,6 miljonus eiro. No šīs summas 1,1 miljons eiro tiek izmantots modernizācijai, tai skaitā jaunu saldēšanas iekārtu iegādei, savukārt atlikusī summa tiks ieguldīta uzņēmuma attīstībā un nozvejas apjomu palielināšanā.

Uzņēmums “VARITA” nodarbojas ar zvejniecību, zivju pirmapstrādi un saldēšanu, gatavas produkcijas pārdošanu un starptautiskajiem kravu pārvadājumiem. Aptuveni trešā daļa “BlueOrange” piešķirtā finansējuma jeb 1,1 miljons eiro izlietoti ražošanas ēkas rekonstrukcijai Skultes ostas teritorijā, kā arī ēkas aprīkošanā ar jaudīgām saldēšanas iekārtām. Jauno saldēšanas kompleksu plānots nodot ekspluatācijā augusta sākumā.

“Jaunās saldēšanas iekārtas ļaus īsā laikā svaigi sazvejotās zivis sasaldēt mīnus 40 grādu temperatūrā. Tā ir nozīmīga investīcija uzņēmuma attīstībā, jo tieši zivju sasaldēšanas ātrums nosaka produkcijas kvalitāti. Jo ātrāka sasaldēšana, jo kvalitatīvāku preci varam piedāvāt klientiem zivju produktu izgatavošanai,” skaidro uzņēmuma vadītājs Agris Lapiņš.

Šobrīd līdz ar jauno saldēšanas iekārtu iegādi Skultes ostas teritorijā esošā kompleksa kopējā saldēšanas kapacitāte sasniegs līdz pat 60 tonnas diennaktī. Savukārt saldētās produkcijas uzglabāšanas kapacitāte sasniedz līdz pat 2000 tonnas gadā.

SIA “VARITA” patlaban nodrošina 60 darba vietas, un tuvākā gada laikā gan jau esošajā, gan jaunajā zivju saldēšanas kompleksā un noliktavās darbinieku skaitu plānots palielināt līdz 70.

“Uz biznesa attīstību orientēts finansējums ir viena no bankas BlueOrange kreditēšanas politikas prioritātēm. Ar gandarījumu raugāmies arī uz uzņēmuma plāniem palielināt darba vietu skaitu, kas ir nozīmīgs faktors ekonomikas attīstībai Latvijas reģionos,” norāda BlueOrange valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Latiševs.

Šobrīd SIA “VARITA” pieder seši zvejas kuģi, un uzņēmums nodarbojas ar reņģu, brētliņu un mencu zveju Baltijas jūrā. Zivis pēc nozvejas tiek nogādātas uzņēmuma kompleksā Skultes ostā, kur notiek to pirmapstrāde, atvēsināšana, šķirošana, saldēšana un uzglabāšana. Pēc tam produkcija tiek nosūtīta tālākai pārstrādei.

“Pareizs zivju saldēšanas, uzglabāšanas un transportēšanas tehnoloģiskais process ir augstas kvalitātes priekšnoteikums pārstrādei konservos, kūpinātās zivīs un sālījumos. Savā uzņēmumā nodrošinot pilnu zivju zvejas, pirmapstrādes, šķirošanas, saldēšanu un piegādes ciklu, varam klientiem garantēt pašu augstāko izejvielu kvalitāti,” norāda Agris Lapiņš.

Uzņēmums saldēto zivju produkciju piegādā vietējiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem un eksportē gan uz Eiropas Savienības valstīm, gan ārpus tām. Lielākie SIA “VARITA” produkcijas noieta tirgi ir Igaunija, Lietuva, Dānija, kā arī Ukraina.

SIA “VARITA” dibināts 1995.gadā, un tā īpašnieki ir Agris Lapiņš (60%) un Ilmārs Lielmanis (40%). Uzņēmums ir aktīvs Vidzemes Zvejnieku biedrības, Latvijas Zivsaimnieku biedrības un Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācijas biedrs. Uzņēmuma apgrozījums pērn sasniedza 1,655 miljonus eiro.