Par BluOr Bank darbību 2024. gada 1. pusgadā*

2024. gada 27. augusts

BluOr Bank darbību 2024. gada 1.pusgadā raksturo stabilitāte un mērķtiecīga attīstība, atbilstoši bankas biznesa modelim un stratēģiskajiem mērķiem.

Pārskata periodu banka noslēdza ar 9,2 milj. EUR pelņu. Bankas pamatdarbības neto ienākumi 2024. gada 1. pusgadā sasniedza 21,7 miljonus EUR. Bankas pašu kapitāla apjoms ir 90,6 miljoni EUR, kopējais aktīvu apjoms ir 966,2 milj. EUR.

Pirmajā pusgadā banka ir piesaistījusi jaunu 1. un 2. līmeņa kapitālu 3 milj. EUR apmērā, piedāvājot iegādāties bankas emitētās obligācijas un ieguldot līdzekļus subordinētajā depozītā. Savukārt bankas peļņas palielinājumu aizvadītajā pusgadā sekmēja ievērojama apjoma nekustamā īpašuma veiksmīgs darījums.

Bankas likviditāte 2024. gada 30. jūnijā sasniedza 147.67% (LCR), kapitāla pietiekamība ir 15.95%. Sekmīgi ir arī būtiskākie bankas finanšu darbības rādītāji par sešiem mēnešiem: kapitāla atdeve (ROE) 21.01 % un aktīvu atdeve (ROA) 1.94 %.

Banka veiksmīgi realizē savu biznesa stratēģiju, kas ir orientēta uz Latvijas korporatīvo klientu apkalpošanu: iepriekšējo 12 mēnešu laikā klientu – Latvijas uzņēmumu skaits ir pieaudzis par 33%.

BluOr Bank turpina aktīvi kreditēt uzņēmumus, izsniedzot finansējumu visdažādāko nozaru uzņēmējiem. Pusgada laikā banka ir parakstījusi jaunus kredītlīgumus 88.4 milj. EUR apmērā, no tiem 93.6% ir piešķirti mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai un biznesa veicināšanai gan Rīgā, gan arī Latvijas novados. Ievērojams finansējums – 21 miljons eiro piešķirts dzīvojamo ēku renovācijai un celtniecībai, savukārt vairāk nekā 8 miljoni eiro finansējums ir piešķirts Latvijas ražojošo uzņēmumu attīstībai.

Kopējais piešķirto un izsniegto kredītu portfelis 2024. gada 30. jūnijā sasniedza 515.6 miljonus EUR.

BluOr Bank kā Latvijas uzņēmēju dibināta banka, ir orientēta uz ilgtermiņa attiecībām ar saviem klientiem, tāpēc tā nepārtraukti pilnveido un attīsta esošos finanšu pakalpojumus atbilstoši savu klientu – gan uzņēmumu, gan privātpersonu - vajadzībām. Banka saviem klientiem ir nodrošinājusi izdevīgus noteikumus finanšu līdzekļu uzkrāšanai un palielināšanai, kā rezultātā audzis gan noguldītāju skaits, gan pašu noguldījumu apjoms. Aizvadītajā pusgadā ir paplašināts ārvalstu korespondējošo banku loks, kas bankas klientiem piedāvā ērtākas iespējas veikt darījumus dažādu valstu valūtās. Savukārt, sadarbojoties ar klīringa partneri, BluOr Bank 2024. gadā sāka piedāvāt saviem klientiem tiešu piekļuvi ASV un Āzijas akciju tirdzniecībai.

BluOr Bank savā darbības stratēģijā ir iekļāvusi ilgtspējas mērķus, atbilstoši vides, sociālajiem un pārvaldības kritērijiem (ESG). Nodrošinot ar ilgtspēju un ESG faktoriem saistīto prasību izpildi, BluOr Bank veica ESG risku būtiskuma novērtējumu, balstoties uz informāciju par risku vadības pieeju un būtiskākajām bilances pozīcijām un ilgtspējas jomām.

ESG risku būtiskuma novērtējuma ietvaros tika identificēti un novērtēti ar bankas bilances pozīcijām un ilgtspējas jomām saistītie potenciālie riski. ESG risku novērtējums tika apkopots par galvenajiem ESG riskiem un apakšfaktoriem vienlaicīgi novērtējot ietekmi uz kredītrisku, likviditātes risku, tirgus risku, operacionālo risku un citiem riskiem.

BluOr Bank nepārtraukti uzlabo arī savus iekšējos procesus: ir ieviesta modernāka dokumentu aprites sistēma un jauna CRM sistēma, kas ļauj paātrināt klientu apkalpošanas procesus. Tāpat aizvadītajā pārskata periodā bankā ir izveidota jauna struktūra ilgtspējas procesu vadībai.

Pieaugot korporatīvo klientu skaitam un kreditēšanas apjomam, ir attiecīgi palielināta BluOr Bank komanda, piesaistot profesionālus un pieredzējušus speciālistus.

Banka turpina saglabāt augstas prioritātes statusu visiem risku pārvaldības un darbības atbilstības jautājumiem, uzmanīgi sekojot visām izmaiņām starptautiskā mērogā.


Nerevidētie dati