BlueOrange finansē vēsturiskas ēkas saglabāšanu

2020. gada 10. decembris

Ieguldot pusmiljonu eiro, nekustamo īpašumu attīstītājs SIA „Rent MGMT” novembrī pabeidza vēsturiskas koka ēkas atjaunošanas darbus Rīgā. Daļu no finansējuma nodrošināja banka BlueOrange īpašās mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas programmas ietvaros, tādējādi atbalstot Latvijas arhitektūras mantojuma saglabāšanu.

Atjaunotā ēka ir ievērojamā arhitekta Konstantīna Pēkšēna projektēts divstāvu dzīvojamais īres nams, kas atrodas Grīziņkalna apkaimē – Valmieras ielā 47.

“Tika ieguldīts patiesi liels darbs, lai šai ēkai - Ģrīziņkalna apkaimei raksturīgajai koka arhitektūras mantojuma pārstāvei - tiktu atgriezts tās sākotnējais koka apdares veidols. Pirms ēkas atjaunošanas reti kurš varēja to atpazīt kā koka ēku. To slēpa pagājušā gadsimta 30.-tajos gados izveidotais fasādes apmetums un citi dažādu laiku materiālie uzslāņojumi. Pēc atjaunošanas ēkai izveidots fasādes koka apšuvums ar klasicisma koka arhitektūrai atbilstošiem dekoratīvajiem elementiem, kas atgriež ēkai tās autora iecerēto sākotnējo vizuālo tēlu. Atdzimst Grīziņkalna apkaimes šarms,“ skaidro projekta arhitekte, SIA „12 līnijas” dibinātāja Agnese Lāce.

Ēkā pilnībā mainīta apkures sistēma no videi ne tik draudzīgajām malkas krāsnīm uz sašķidrinātās gāzes apkures veidu. Pārveidota arī kanalizācijas un ūdens apgādes sistēma, nomainīti iekšējie un ārējie elektrotīkli, ēkas jumts, kā arī stiprinātas nesošās konstrukcijas un labiekārtots pagalms.

“Ēkas interjerā veiksmīga izdevusies oriģinālo koka konstrukciju saglabāšana un atsegšana, atstājot tās kā nozīmīgu interjera elementu koplietošanas gaiteņos. Līdz ar to sniedzot iespēju ēkas lietotājiem redzēt un pieskarties autentiskam materiālam no ēkas pirmsākumiem. Prieks arī par veco grīdas dēļu atjaunošanu atsevišķās vietās, kur tas bija iespējams, un kaļķa apmetuma izmantošanu,” stāsta A. Lāce.
Lai iespējami autentiski atjaunotu arhitektoniski vērtīgo Valmieras ielas 47. namu, īpašuma attīstītājs SIA “Rent MGMT” investīciju projektam piesaistīja Koka ēku renovācijas centra „Koka Rīga” speciālistus, savukārt daļa finansējuma ēkas atjaunošanai gūta kā aizņēmums no bankas BlueOrange.

Jāatzīmē, ka līdz šim esošais divstāvu īres nams ir piedzīvojis divus pasaules karus, taču tas vēl aizvien spēj pildīt savas funkcijas. Plānots, ka turpmāk šī būs viena no retajām autentiskajām koka ēkām Rīgas vēsturiskajā centrā, kas uzņems pilsētas viesus, ļaujot iepazīt apkārtnes bagātīgo kultūras mantojumu.

Attīstītāji cer, ka arī citviet Rīgā un Latvijā arvien vairāk tiks atjaunotas vēsturiskās koka ēkas, nevis pakļautas laika zoba iznīcībai. Eiropas mērogā Rīgas vēsturiskā koka arhitektūra tiek uzskatīta par unikālu, tālab tā ir saglabājama un atjaunojama līdzvērtīgi tam, kā tas aizvien notiek Skandināvijas valstīs.