Inovācijas ir spēcīgākas nekā jebkad agrāk, bet ne inovāciju akcijas

2023. gada 23. janvāris

Pauls Miklaševičs
BluOr Bank investīciju direktors (CIO)


“Mēs vienmēr pārvērtējam izmaiņas, kas notiks tuvāko divu gadu laikā, un nenovērtējam tās izmaiņas, kas notiks nākamajos 10 gados.” — Bills Geitss

Piektajā decembrī zinātnieki no Lorensa Livermoras Nacionālās laboratorijas Kalifornijā radīja kodolsintēzi, atdarinot mūsu saules enerģijas un katras galaktikas zvaigznes spēku.

Nepilnu nedēļu pirms tam “OpenAI” izlaida savu jaunāko tērzēšanas robotu jeb čatbotu ChatGPT ar lielu valodas modeli, kuru laikraksts “The New York Times” pasludināja par “labāko mākslīgā intelekta tērzēšanas botu, kas jebkad prezentēts plašai sabiedrībai”. Tas var atbildēt uz sarežģītiem jautājumiem, ģenerēt dzejoļus, tekstus un rakstīt esejas slavenu rakstnieku stilā. Tādējādi ir apstiprinātas datora koda iespējas gan sintezēt, gan izveicīgi manipulēt ar zināmām cilvēku zināšanām, izraisot vēl vienu spēcīgu neapturamu spēku: mītu veidošanu.

Šī gada sākumā ģeneratīvie AI prototipi, piemēram, Stable Diffusion un DALL-E 2, parādīja, kā uz tekstu balstītas komandas var radīt fantastiskus attēlus no teksta komandām, paverot jaunas robežas cilvēka radošumam. Vārdu kombinācijas, kas rada attēlus, kas runā vairāk nekā tūkstošiem citu – vizuālā kodola skaldīšana un portāls jaunam radošam visumam.

Tajā pašā laikā uzņēmumi, kurus dēvē par “inovāciju akcijām”, piedzīvoja arī divus varenus fiziskās pasaules un cilvēka stāvokļa spēkus: gravitāciju un augstprātību.

Ņemsim, piemēram, pasaulē slavenāko “inovāciju” fondu – Ketijas Vudas (Cathie Wood) fondu “ARK Innovation ETF” (ARKK US). Tirdzniecības slēgšanas brīdī 27. decembrī “ARK Innovation” fonda vērtība 2022. gadā samazinājās par 69%, un tagad tā ienesīgums pēdējo piecu gadu laikā ir - 19%.

Neskatoties uz postošajiem zaudējumiem, septembrī Vuda rakstīja tviterī: “Innovation solves problems, and the world is facing many more problems today than two years ago. Innovation is key to real growth!”

Novēlam Ketijai “neizdzist, dodoties nakts tumsā” ! Vai arī, kā Dilans Tomass saskaņā ar ChatGPT varētu pārfrāzēt viņas teikto:
"Innovation, a beacon bright, Solves problems with all its might. The world, a stage of endless woes, Is plagued with troubles it behooves to close. And so we must embrace the key To true and lasting growth, you see. Innovation, fierce and bold, Unlocks the door to stories yet untold."

(Tērzējot ChatGPT botā, jāuzraksta: uzrakstīt frāzi Dilana Tomasa stilā (write “Innovation solves problems, and the world is facing many more problems today than two years ago. Innovation is key to real growth!” in the style of Dylan Thomas))
“ARK Innovation ETF” nav vienīgais inovāciju fonds, kas ir smagi cietis. Daudzi no pēdējo gadu veiksmīgākajiem fondiem bija koncentrējušies uz inovāciju akcijām.

Viens no iemesliem, kāpēc būtu naivi sagaidīt ievērojamu inovāciju akciju cenu pieaugumu, ir saistīts ar pašreizējo procentu likmju vidi. Jebkurš ieguldījums, kas ir atkarīgs no ilgāka laika perioda, tiek uzskatīts par ilgtermiņa aktīvu, un tādējādi to negatīvi ietekmē augstākas diskonta (procentu) likmes. Šī gada rekordstraujais likmju pieauguma temps ir sagrāvis vērienīgākos nākotnes naudas plūsmas pieņēmumus, kas iepriekš tika izmantoti, lai attaisnotu pārmērīgu tirgus vērtību.

Saskaroties ar vērtējumu sabrukumu un reālas peļņas trūkumu pārskatāmā nākotnē, daudzi “inovāciju fondu” ieguldījumi tagad ir vērsti uz izmaksu samazināšanu.

Godātie kolēģi investori, lūdzu, esiet piesardzīgi, pamanot šādus stāstījuma pavērsienus. Uzņēmumi, kas tika slavēti kā tādi, kuriem ir spēja būt skaistiem mūžīgi, zaudē savu burvību, kad no visvarenajiem dieviem un dievietēm ar augstu metabolisma līmeni pārvēršas par tiem, kuriem jāuzskaita kalorijas, vai, vēl sliktāk, neiztur sejas kontroli klubos, kur viņi agrāk bija goda VIP.

Runājot par kaloriju skaitīšanu, Vladimirs Ļeņins reiz teica, ka “katra sabiedrība atrodas trīs ēdienreižu attālumā no haosa.” Diemžēl inovāciju fondu portfeļu pārvaldnieki ir uzzinājuši, ka viņu fondi var būt trīs ceturtdaļas zaudējumu attālumā no masveida izpirkšanas.

Ketijas Vudas fonda “ARK Innovation ETF” aktīvi pārvaldīšanā (AUM) sasniedza maksimumu 2021. gada februārī – 28 miljardus ASV dolāru. Investori katru dienu var pirkt un pārdot viņas ETF akcijas, un ieguldījumu zaudējumu un izpirkšanas kombinācija ir samazinājusi fonda AUM līdz 6 miljardiem USD – 81% samazinājums no tā augstākajiem rādītājiem. Tomēr ir daudzi riska ieguldījumu fondi, kas ieņem līdzīgas pozīcijas publiskajos uzņēmumos, kuru izpirkšana notiks strauji un ātri un kuriem ir ceturkšņa likviditāte (investori var pirkt vai pārdot tikai reizi trijos mēnešos). Diemžēl daudzi atklās, ka viņu ilgtermiņa investori patiesībā nav ļoti ilgtermiņa, galu galā.

Un neaizmirsīsim par privātajiem uzņēmumiem un riska kapitālu.

Riska kapitāla fondi parasti novērtē savus aktīvus, pamatojoties uz pēdējo finansēšanas kārtu.

Krasā brīdinājuma zīme riska kapitāla investoriem par gaidāmo vērtēšanas apokalipsi bija tad, kad Zviedrijas uzņēmums “Klarna”, kas darbojas pēc “pērc tagad, maksā vēlāk” principa un kas tika uzskatīts par vienu no Eiropas veiksmīgākajiem “vienradžiem”, šovasar veica finansēšanas kārtu, kas samazināja tā vērtējumu no 46 miljardiem USD līdz mazāk nekā 7 miljardiem USD. Viņi nebūs vienīgie.

Riska kapitāla ainava ir dramatiski mainījusies. Saskaņā ar ieguldījumu sabiedrības Preqin datiem, jauno riska kapitāla darījumu apjoms 2022. gada pirmajos 11 mēnešos samazinājās par 42% līdz 286 miljardiem USD, kas ir lielākais kritums kopš 2009. gada.

Turklāt, saskaņā ar “Financial Times”: “uzņēmuma dibinātāji ir noslēguši uz parāda saistībām vērstus darījumus, piemēram, pagaidu aizdevumus, strukturētu pašu kapitālu, konvertējamās parādzīmes, līdzdalības obligācijas un dāsnas likvidācijas preferences. Šie soļi ir vērsti uz to, lai izvairītos no biedējošas lejupvērstas kārtas (“down round”), pieņemot finansējumu daudz zemākā vērtējumā, nekā uzņēmums iepriekš bija nodrošinājis.”

Ikviens investors, kurš netic, ka piens un medus ir jebkuras aktīvu klases pastāvīga sastāvdaļa, un ir izgājis cauri pienācīgam investīciju ciklam, ļoti labi zina, ka jebkurš mēģinājums aizkavēt vai nojaukt neizbēgamo galu galā tikai radīs vēl lielākas sāpes. Gaidāmais novērtējumu sabrukums nav kaut kas tāds, ko varēs “izvilkt” īstermiņā. Tikpat svarīgi ir tas, ka riska kapitāla un privātā kapitāla fondi pārvērtē savas investīcijas daudz retāk nekā fondi, kas tur publiski kotētus vērtspapīrus, kuriem cenas mainās ikdienā. Tas investoros mēdz radīt maldīgu priekšstatu, ka fondi, kuri retāk maina cenas, ir mazāk riskanti, jo mēs esam pieraduši saistīt svārstīgumu ar risku. Būs interesanti redzēt, kā aktīvu pārvērtēšana atbilstoši pašreizējām tirgus cenām (mark-to-market pricing) izraisa milzīgu šoku, kad privāto uzņēmumu akcijas sāk pārvērtēt, un riska kapitāla fondu vērtspapīri nevar piesaistīt tādu pašu investoru interesi par iekļūšanu IPO kā iepriekš. Iepriekšējā ciklā riska kapitālisti bija rokzvaigznes un nopelnīja daudz naudas gan sev, gan investoriem. Nebrīnieties, ja nākamā gada laikā ( pat ja ne krietni ilgāk…) būs satraukums par iziešanu IPO, jo fonda izpirkšana noved pie fonda pozīciju pārdošanas, kas noved pie zemākiem novērtējumiem, kas noved pie vairāk izpirkšanas un tā tālāk.

Agrāk tehnoloģijas tika uzskatītas par veiksmīgu uzņēmumu “aizsarggrāvi”, taču tehnoloģijas attīstās tik strauji, ka daudzi uzņēmumi novecos pirms varēs uzbūvēt savu “pili”. Ja vakardienas pasauli mainošais jaunuzņēmums kļuva par vienradzi triju gadu laikā, tad cits uzņēmums būs spējīgs to nojaukt vēl īsākā laikā. Tas ir ļoti problemātiski ilgtermiņa diskontētās naudas plūsmas modeļiem, kas ir to liela mēroga novērtējumu pamatā. Augstākas procentu likmes, kas samazina nākotnes peļņas pašreizējo vērtību, patiesībā būs vismazākās no viņu problēmām.

Dāsna riska kapitāla un augstu vērtējumu laikmets ir beidzies, bet patiesiem inovatoriem viss būs labi. Tie atradīs veidu, kā iegūt kapitālu. Tas vienkārši vairs nebūs tik viegli kā agrāk. Un no šiem izaicinājumiem radīsies jauna inovatīvu uzņēmēju paaudze, kas izmantos dabas spēku un cilvēku atjautību, lai izveidotu jaunus, fenomenālus uzņēmumus. Nozīmīgākie jauninājumi nenotiek vienas dienas laikā. Tāpat kā investīciju panākumi.


No žurnāla Forbes materiāliem (Nr.40, janvāris 2023)