Nauda, ietekme un futbola patiesā pievilcība

2023. gada 22. maijs

Pauls Miklaševičs

BluOr Bank investīciju direktors (CIO)


Pagājušā gada novembrī es piepildīju savu bērnības sapni – apmeklēju FIFA Pasaules kausu Katarā. Gandrīz divas nedēļas pavadīju kopā ar tuviem draugiem, tiku iemūžināts televīzijā, svinot Kanādas pirmos Pasaules kausa vārtus, un skatījos pārāk daudz futbola (neiespējami!). Mēs atradāmies sporta panākumu un pārmērību epicentrā – valstī, kas bija iztērējusi neaptveramas naudas summas, lai ar futbola palīdzību piesaistītu pasaules uzmanību.

Apmeklējām četras spēles un klātienē redzējām, kā spēlē dažas no spilgtākajām savas paaudzes zvaigznēm. Taču vismazāk es gaidīju, ka mani iedvesmos divi Holivudas komiķi, kuri iegādājās futbola klubu ziemeļaustrumu Velsā un par savu pieredzi izveidoja šovu Welcome to Wrexham.

Katara ir aizraujoša vieta. Tā atrodas Persijas līča pussalā un jau izsenis bijusi indiešu un arābu kultūras krustpunktā. Vēsturiski to apdzīvoja beduīni, kas ziemas mēnešus pavadīja iekšzemē, bet vasaras – pie jūras. Kataras ūdeņi bija bagāti pērlēm, un katarieši bija izcili pērļu nirēji. 19. gadsimta beigās Katarā dzīvoja aptuveni 25 000 iedzīvotāju. Vasarā iedzīvotāju skaits dubultojās, jo pieticīgās ostas apmeklēja tirgotāji, lai tirgotos un papildinātu krājumus.

1971. gadā Katara atklāja, ka zem tās ziemeļu ūdeņiem atrodas pasaulē lielākā dabasgāzes atradne. Supergigantiskā Ziemeļu lauka attīstība ļāva tai kļūt ārkārtīgi bagātai. Lielākā daļa bagātības ir gūta, kopš 1997. gadā Katara sāka eksportēt sašķidrināto dabasgāzi.

1999. gadā Katara sāka raidīt savu ziņu kanālu Al Jazeera 24 stundas diennaktī. Tas bija vērienīgs un pārdomāts manevrs, kas Katarai ļāva nokļūt TV ekrānos visā pasaulē. 

Kataras centieni paplašinājās. 2010. gadā tā šokēja pasauli, iegūstot tiesības 2022. gadā rīkot FIFA Pasaules kausu. Gadu vēlāk Kataras emīrs ar Qatar Sports Investments starpniecību kļuva par Francijas futbola kluba Paris St. Germain (PSG) kontrolējošo akcionāru, galu galā kļūstot par tā pilntiesīgu īpašnieku. Kopš tā laika PSG iztērējis vairāk nekā 1,3 miljardus ASV dolāru, pērkot spēlētājus, un piesaistījis dažas pasaules futbola lielākās zvaigznes, tostarp Lionelu Mesi, Kilianu Mbapē un Neimaru.

Uzskata, ka Katara ir iztērējusi vairāk nekā 220 miljardus ASV dolāru infrastruktūrai, lai sagatavotos futbola Pasaules kausa uzņemšanai. Tā kā esmu tur bijis, nevaru atrast pamatojumu, lai apstrīdētu šos skaitļus. Nauda Katarā ir visur. Tāpat kā viesstrādnieki.

Šobrīd Katarā ir 2,7 miljoni iedzīvotāju. Kataras pilsoņi veido mazāk nekā 15 % šā skaita. Kataras futbola stadioni ir iespaidīgi, taču tie nobāl salīdzinājumā ar viņu izcilajiem muzejiem. Pēc Islāma mākslas muzejā pavadītā laika radās iespaids, ka Katara vienmēr ir bijusi islāma kultūras epicentrs, nevis maza pērlīte daudz lielākā mozaīkā. Iespaidīgs bija arī valsts muzejs. 

Katara sarīkoja visu laiku visvairāk skatīto pasaules futbola čempionātu, taču tās ambīcijas acīmredzot nav mazinājušās. 

Pašlaik tiek ziņots, ka Kataras uzņēmējs šeihs Jassim bin Hamad Al Thani iesniedzis piedāvājumu par septiņiem miljardiem dolāru iegādāties Manchester United. Tā būtu lielākā summa, kāda jebkad ir maksāta par sporta klubu. 

Finanšu grāmatvedībā nemateriālā vērtība (angliski ‘goodwill’) ir uzņēmuma vērtība, kas pārsniedz tā aktīvus, atskaitot saistības. Katara nemateriālās vērtības jēdzienu ir pacēlusi pavisam citā līmenī.

Kad Katara gatavojās rīkot Pasaules kausa izcīņu, amerikāņu komiķis Robs Makelennijs no seriāla It's Always Sunny in Philadelphia (Filadelfijā vienmēr ir saulains) nolēma, ka vēlas iegādāties futbola klubu. Viņš piesaistīja angļu komēdiju rakstnieku, kurš tobrīd strādāja pie viņa (un bija futbola fanātiķis), kā atbildīgo par kluba atrašanu. Viņš arī pierunāja Raienu Reinoldsu (Ryan Reynolds), kurš ir slavens ar filmu Deadpool, pievienoties kā līdzīpašniekam. Kā saka Makelennijs, viņš bija TV bagātnieks, bet Reinoldss – filmu bagātnieks, un pat tas neraksturo viņa turības apjomu. Reinoldss ir veiksmīgākā filmu zvaigzne Holivudas vēsturē, kurš kļuvis par uzņēmēju. 

Viņi izvirzīja vairākus kritērijus, kādu klubu vēlas iegādāties. Viens no galvenajiem kritērijiem bija stāsts jeb tas, cik pārliecinošs būtu viņu stāsts, ja viņi patiešām gūtu panākumus. Wrexham AFC – klubs, kas bija nonācis grūtā situācijā, lai gan ir trešā vecākā profesionālā futbola komanda pasaulē, – viņu sarakstā ieguva visaugstāko punktu skaitu. 2021. gada februārī viņi iegādājās klubu par 2,5 miljoniem dolāru.

Rezultātā Disney+ kanālā tika pārraidīta filma astoņās sērijās Welcome to Wrexham (Laipni lūgti Vreksemā), kurā tika dokumentēts viņu ceļš, iegādājoties komandu, iepazīstoties ar vietējo kopienu un vadot savu pirmo sezonu futbola kluba īpašnieku statusā. Šo seriālu skatījāmies spēļu starplaikos mūsu īrētajā Dohas dzīvoklī, un kopš tā laika mēs visi esam uzmanīgi sekojuši līdzi Wrexham liktenim.

Vreksemas futbola klubs tika dibināts 1864. gadā – 10 gadus pirms tam, kad futbols parādījās tagadējā Vācijas teritorijā, un vairāk nekā 100 gadus pirms tam, kad Katara atrada dabasgāzi.

Vreksemas ekonomiskā attīstība balstījās uz tērauda, akmeņogļu un alus ražošanu. Pagājušā gadsimta 80. gados visām šīm nozarēm pienāca grūti laiki, un arī Vreksemas futbola veiksme bija apsīkusi. Citi redzēja izmisumu, bet Robs un Raiens saskatīja burvju potenciālu.

Augstākā līmeņa futbols ir oligarhu, privātā kapitāla un milzīgas TV naudas bastions, bet Welcome to Wrexham pievērsās personīgajiem ceļojumiem un futbola emocionālajai ietekmei. Raiens un Robs arī veicināja kluba pievilcību un finanses, piesaistot starptautiskus sponsorus un izstāstot kluba stāstu sociālajos medijos. Wrexham AFC šobrīd ir 1,2 miljoni TikTok sekotāju, 856 000 Instagram sekotāju un 514 000 Twitter sekotāju. Tie ir milzīgi skaitļi, kas to ierindo augstāk par dažām Premjerlīgas komandām, nemaz nerunājot par jebkuru citu komandu, kas iepriekš spēlēja Anglijas zemākajās profesionālajās līgās. 

Elites klubu futbols ir kļuvis starptautisks, un kluba finansiālā vērtība ir tieši saistīta ar tā panākumiem, izcelsmi un sekotāju skaitu. Piemēram, Manchester United ir 59 miljoni Instagram sekotāju – tas ir 100 reižu vairāk nekā Mančestras iedzīvotāju faktiskais skaits (aptuveni 560 000). Lai gan ne visi Mančestras iedzīvotāji patiesībā atbalsta ManU – pēdējā laikā daudz veiksmīgāks ir Mančestras City klubs.

Šogad Wrexham AFC uzvarēja savā līgā un tiks paaugstināts uz augstāku divīziju. Welcome to Wrexham otrā sezona noteikti būs hits un nesīs vairākas reizes lielākus ieņēmumus, nekā kluba īpašniekiem izmaksāja tā iegāde pirms nedaudz vairāk kā diviem gadiem. Nav šaubu, ka šī nauda tiks iztērēta, lai veicinātu kluba attīstību un nākamajā sezonā mēģinātu iegūt vēl vienu paaugstinājumu. Turklāt šovs un komandas panākumi ir atdzīvinājuši pilsētas pašapziņu un padarījuši to par tūrisma galamērķi futbola faniem no visas pasaules.

Pēc Wrexham AFC uzvaras līgā nesen pensijā aizgājusī velsiešu futbola leģenda Garets Beils (Gareth Bale) apsveica Robu un Raienu un pateicās viņiem par to, ko viņi darījuši Wrexham AFC labā. Robs atbildēja, aicinot viņu uz golfa spēli, kur (viņš) “pilnīgi noteikti netērēs četras stundas, cenšoties pārliecināt (viņu) pārtraukt savu pensiju uz vienu pēdējo maģisko sezonu”. 

Izredzes, ka Garets Beils parakstīs līgumu ar Wrexham AFC, ir niecīgas, taču visa šī situācija ir tik fantastiska, ka noteikti nav izslēgta iespēja, ka Beils vai kāds cits izcils spēlētājs vēlēsies pievienoties šim neticamajam veiksmes stāstam. Un, ja jūs iegūstat vienu zvaigžņu spēlētāju, izredzes pievienot vēl vienu pieaug eksponenciāli – tāpat kā izredzes uzvarēt līgā.

Nākamajā sezonā Wrexham AFC būs triju paaugstinājumu attālumā no iekļūšanas Anglijas Premjerlīgā – viskonkurētspējīgākajā futbola līgā pasaulē. Ja klubam izdosies iekļūt Premjerlīgā, tas, visticamāk, piesaistīs tik daudz sekotāju, ka kluba vērtība pārsniegs vienu miljardu ASV dolāru. Nav slikta investīciju atdeve. Vai Robs un Raiens to pārdotu? Šaubos.

Neatkarīgi no nākotnes panākumiem viņi jau ir iemantojuši taustāmu maģijas, cerības un labas gribas sajūtu, ko finanšu prāti nekad nespētu novērtēt. Katara izmantoja futbolu, lai nonāktu pasaules uzmanības centrā, bet Welcome to Wrexham pievērsa uzmanību tam, kā Raiens un Robs iemīlēja futbolu. Katarai ir visa pasaules nauda, Vreksema vēlējās tikai cerību, bet, iespējams, saņems īstas Holivudas laimīgās beigas.


No žurnāla Forbes materiāliem (Nr.44, maijs 2023)