Nākotne kaņepēs un 15 tonnas auduma diennaktī. Kā Liepājā top higiēnas preces

2023. gada 04. janvāris

Raksts tapis Delfi Brand Studio un BluOr Bank publicitātes projekta “Labāk būtu rūpnīcu uzcēluši… Mēs to izdarījām” ietvaros


“Ražots Latvijā” – tā rakstīts uz moderni noformētās higiēnisko ieliktnīšu kastītes, ko turu rokās, viesojoties “iCotton” ražotnē Liepājā. Šis produkts pagaidām vēl nav nopērkams, jo vēl tiek testēts, bet saprotu – ikdienā nemaz nenojaušam, ka daļa no lielveikalos atrodamā dažādu personīgās higiēnas preču klāsta top tieši šeit, ražotnē Liepājā.

SIA “iCotton” dibināta 2011. gadā, un pirmajos gados ražošana notikusi Latvijā labi pazīstamā uzņēmuma “Lauma Fabrics” telpās. Sākumā galvenie produkti bijuši mitrās salvetes, vates kociņi un paladziņi mazuļu pārtīšanai, bet, paplašinoties ražošanas telpām, paplašinājies arī ražoto produktu sortiments.

“Šobrīd mēs atrodamies un strādājam divās vietās, kuras atrodas blakus – Krūmu ielā 74 un ražotnē Pulveru ielā 4a, kas ekspluatācijā tika nodota 2021. gada februārī. Vecākajā no ražotnēm top vates diski un neaustais kokvilnas audums, ko izmantojam mūsu produktos kā absorbcijas slāni. Otrajā ražotnē top sieviešu higiēnas produktu līnijas – ieliktnīši un higiēniskās paketes. Tāpat ražojam sausās salvetes, un ir jauna, liela, unikāla un inovatīva līnija tieši neausta auduma ražošanai,” skaidro SIA “iCotton” valdes priekšsēdētājs Sergejs Binkovskis.


Finansējums jaunās ražotnes būvniecībai un ražošanas līniju iegādei tika piesaistīts pateicoties vairākiem finanšu avotiem – daļa atbalsta ar Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) starpniecību iegūta no ES fondiem, bet līdzfinansējumu mūsdienīgā projekta realizācijai kredīta veidā piešķīra BluOr Bank un ALTUM valsts attīstības finanšu institūcijas.

“iCotton” jaunākajās ražošanas telpās redzam jauno kokvilnas pārstrādes līniju, kas šobrīd vēl tiek pārbaudīta un testēta, bet plānots, ka tā nodrošinās divas reizes lielāku ražošanas jaudu, lai gatavotu inovatīvu kokvilnas materiālu, ko izmantot kā izejvielu citu produktu ražošanā, piemēram, salvetēm vai sieviešu higiēnas produktos kā vienu no slāņiem. Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, labs ražošanas rādītājs šai līnijai ir piecpadsmit tonnas neaustā auduma diennaktī.

Kur tad meklēt Liepājā ražotos produktus? “Mēs esam visur. Mums ir meitasuzņēmums Polijā, “Harper Hygienics”, un mēs tagad esam dažādās veikalu ķēdēs Latvijā – “Rimi”, “Top”, “Maxima” – gan ar saviem zīmoliem, gan ar privātām markām,” lepojas ražotnes vadītājs. Tātad – ja veikalos redzat, piemēram, zīmola “Cleanic” produktus, daļa no tiem ir ražota Liepājā. Savulaik Liepājā tapušas arī mitrās salvetes, bet tagad to ražotne pārcelta uz Poliju.

Lielākā daļa no “iCotton” produktiem gan tiek eksportēta uz Eiropu, Lielbritāniju, Ķīnu un Vjetnamu, kā arī uz Apvienotiem Arābu Emirātiem. Jā, savulaik nozīmīgs eksporta tirgus bija arī Krievija, bet kopš kara sākuma, lielākais tirgus ir Ukraina. Ir pieprasījums arī no Vācijas tirgus, kam nepieciešams IFS sertifikāts, kuru mēs plānojam ieviest tuvākajā laikā.


Pilnu rakstu aicinām lasīt portālā Delfi.lv

Ar visiem projekta “Labāk būtu rūpnīcu uzcēluši… Mēs to izdarījām” materiāliem var iepazīties šeit.



Foto: Mārtiņš Purviņš, Delfi