Dona Ficpatrika - Sorosa superkomandas ass

2023. gada 17. augusts

Pauls Miklaševičs

BluOr Bank investīciju direktors (CIO)


Investors, filozofs, filantrops. Džordžam Sorosam ir maģiskas spējas finanšu tirgos, kas ir atnesušas viņam fenomenālu bagātību un iespēju novirzīt miljardus dolāru sava "Atvērtās sabiedrību fonda" finansēšanai. Nesen 92 gadus vecais Džordžs nosaucis 37 gadus veco dēlu Aleksu par savu pēcteci, kurš vadīs 25 miljardus dolāru vērto Sorosa fondu, kas pagājušajā gadā labdarības mērķiem ziedoja apmēram 1,8 miljardus dolāru. Lai gan Alekss varētu būt fonda jaunā seja, patiesā burve aiz priekškara ir 52 gadus vecā īru amerikāniete Dona Ficpatrika – Sorosa fonda galvenā izpilddirektore un galvenā investīciju direktore, kura pārvalda Džordža Sorosa naudu kopš 2017. gada.

Finanšu pasaulē reti gadās, ka sievietes ieņem tik prestižus amatus, bet vēl retāk var atrast tik talantīgu personību. Pirms viņa sāka strādāt Sorosa uzņēmumā, Ficpatrika vairāk nekā 25 gadus strādāja UBS, līdz kļuva par tās investīciju nodaļas vadītāju - šajā amatā viņa bija atbildīga par vairāk nekā pus triljona dolāru vērtiem ieguldījumiem.

Finanšu jomā dominē vīrieši. Vēl vairāk šī tendence bija redzama fiziskajās tirdzniecības zālēs. Tieši tur Ficpatrika uzsāka savu karjeru kā pārdevēja, kuras pienākums bija nodrošināt pasūtījumus lieliem un drukniem finanšu instrumentu tirgotājiem. Bet viņu tas nebiedēja. Tas viņai likās aizraujoši. Vēlāk viņa kļuva par konvertējamo obligāciju tirgotāju. Konvertējamās obligācijas ir hibrīdu ieguldījumi, kas prasa dziļu izpratni par korporatīvajam obligācijām, aktīvu kvalitāti, procentu likmēm, opcijām un akcijām. Atkal - Ficpatrikas spējas bija izcilas. Kad viņas nodaļā sākās konsolidācijas process, Ficpatrikai piedāvāja kļūt par pārdošanas speciālisti. Tas nozīmēja, ka viņa nevis tirgotu firmas kapitālu, bet pārdotu klientiem investīciju idejas apmaiņā pret tirdzniecības komisijām. Viņa prasīja padomu savam mentoram, kurš ieteica viņai noraidīt šo piedāvājumu, jo, viņš teica, - tu esi dabiska investore - un tu neesi tik šarmanta. Viņa nebija paredzēta "pārdot šovu" - viņa bija radīta, lai to vadītu.

1992. gada 16. septembrī Džordžs Soross nopelnīja vairāk nekā 1 miljardu dolāru, liekot likmes uz britu mārciņas vērtības samazināšanos. Šo ideju bija izdomājis viņa fonda pārvaldnieks Stenlijs Drakenmilers, kurš tagad tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem investoriem. Viņš bija uztraucies, ka Soross šo ideju varētu uzskatīt par pārāk agresīvu. Tā vietā Soross teica, ka Drakenmilera kļūda būtu bijusi tad, ja viņš šajā darījumā neieguldītu vēl vairāk kapitāla. Tādas iespējas rodas vien reizi dažās desmitgadēs.

Kad Ficpatrika pārņēma Sorosa fonda pārvaldību, viņa ātri saprata, ka Sorosa ieguldījumi bija pārāk diversificēti. Soross savu bagātību nopelnīja, identificējot ieguldījumu iespējas ar asimetriskas peļņas iespējamību un ieguldot šajās iespējās agresīvi, taču tagad viņa miljardi bija pārāk izkaisīti, lai turpinātu pelnīt no labākajām idejām. Ficpatrika sāka mainīt šo situāciju, drastiski samazinot ārējo pārvaldītāju skaitu un veidojot Sorosa fonda ieguldījumu pārvaldības iekšējo komandu.

Dona Ficpatrika zināja, ka finanšu tirgi bija kļuvuši pārāk sarežģīti, lai tie paliktu viena izcila investīciju ģēnija pārvaldībā. Viņas superspēja bija ne tikai moderno finanšu "trīsdimensiju šaha" pārvaldīšanā, bet arī tādas komandas veidošanā, kas varētu saredzēt iespējas no dažādiem skatu punktiem un kompetencēm.

Intervijā ar Goldman Sachs Ficpatrika teica, ka "ikdienā liktu likmi uz labu komandu, nevis uz vienu superzvaigzni". Sorosa fonda vadībā viņa centās radīt vidi, kas ir balstīta uz caurspīdīgumu, komunikāciju un saskaņošanu. Viņa veicināja mijiedarbību un ideju apmaiņu. Laika gaitā viņu “lielākie un labākie ieguldījumi tika realizēti tur, kur bija komandu mijiedarbība. Un viena no lietām, ko mēs darījām, bija tā, ka katru reizi, kad mums bija tāda liela uzvara, mēs šo uzvaru dalījām arī uz pārējo komandu. Tas tiešām ir viens no tiem faktoriem, kas veicina ļoti spēcīgu impulsu."

Ficpatrika ir sportiste, kas studiju laikā piedalījās skriešanas sacensībās. Viņa vēl aizvien mīl skriet dabas takās. Tas ļauj viņai koncentrēties un trenēt savu fokusu un konkurētspējīgo raksturu, baudot dabu. Un, kad viņa tiek filmēta intervijās, var redzēt viņas iedzimto koncentrēšanos, konkurētspēju un to, cik ļoti viņai patīk viņas darbs, vienlaikus pilnībā apzinoties savu vērtību.

Viņa zina, ka ir pārspējusi visas iespējas, kļūstot par ārkārtīgi veiksmīgu sievieti naudas pārvaldītāju, un viņa zina, kas ir jādara, lai atvērtu durvis nākamajai veiksmīgu sieviešu naudas pārvaldītāju paaudzei.

Intervijā ar The New York Times Ficpatrika teica, ka "sievietēm ir iedzimtas noderīgas īpašības attiecībā uz naudas pārvaldīšanu. Viens no iemesliem, kāpēc es tā uzskatu, ir pieticība un apzināšanās saistībā ar viņu investīcijām. Mēs ātrāk un efektīvāk spējam atbrīvoties no zaudējumus nesošām pozīcijām, nekā parasti to izdara vīrieši."

Ficpatrika uzskata, ka viņai ir ļoti paveicies, jo viņai ir kāds, kas var palīdzēt pieņemt gudrus lēmumus savas karjeras vadīšanā, un apgalvo, ka sievietēm ir jābūt īpaši uzmanīgām pirmajā, otrajā un trešajā amata paaugstinājumā, lai viņu loma netiktu novirzīta no ieguldījumu lēmumu pieņemšanas.

Sievietes šajā profesijā ienāk tādā pašā tempā kā vīrieši, un viņas ir ļoti pieprasītas valdēs, bet kaut kur pa vidu lietas nestrādā tā, kā tam vajadzētu. 2000. gadā 13% no fondu pārvaldītājiem bija sievietes. Tagad tie ir 14%. Šis procents joprojām ir pārāk zems.

Tieši tāpēc Sorosa fonda jaunie darbinieki tiek aktīvi trenēti karjeras izaugsmei.

Ficpatrika ļoti labi apzinās savas pārvaldītās naudas mērķi. Viņas uzdevums ir ne tikai pelnīt naudu, bet arī nodrošināt stabilu un ilgtspējīgu finansējumu iniciatīvām, kuras atbalsta svarīgas sociālās pārmaiņas. Un, lai gan viņa neatkāpjas no drosmīgu investīcijas lēmumu pieņemšanas, viņa ir izcila riska pārvaldītāja, kas lieliski apzinās likviditātes dinamiku un meistarīgi izmanto iespējas, kad tai pat laikā citi lielie tirgus dalībnieki spiesti likvidēt savas pozīcijas. Viņa vada dinamisku vadības struktūru un elastīgu investīciju mandātu, kas viņai ļauj daudz ātrāk un efektīvāk pieņemt drosmīgus lēmumus nekā citiem investoriem, kas pārvalda līdzīgas naudas summas.

Džordžs Soross ir absolūta leģenda. Dona Ficpatrika ir nākotne.



No žurnāla Forbes materiāliem (Nr.47, augusts 2023)