Brīdini banku par saviem atvaļinājuma plāniem un citi padomi drošībai

2019. gada 30. jūlijs


Atvaļinājums ir laiks, kas ļauj aizbēgt no stresa un nogurdinošas ikdienas. Tomēr, lai ilgi gaidītās brīvdienas aizritētu bez lieka satraukuma un nepatīkamiem pārsteigumiem, ar jaunu peldkostīmu, saules brillēm un ērtiem apaviem koferī nav gana. Lūk, daži vērtīgi padomi, kas palīdzēs parūpēties par paša un maciņa drošību atvaļinājuma laikā. 


Izvairies no pārliekas publicitātes sociālajos tīklos

Lai gan vēlme dalītos ar prieku par gaidāmo ceļojumu mēdz būt liela, ziņa par to, ka mājas vai dzīvokļa īpašnieks būs ilgākā prombūtnē, var sasniegt ne vien draugus un laba vēlētājus, bet arī personas, kuru nolūki nav tie labākie. Nesargājot savus personīgos datus, internetā atrast informāciju par personas dzīvesvietu, ģimenes stāvokli un citām niansēm nebūt nav sarežģītākais uzdevums. Norādot Facebook profilā, piemēram, gaidāmo garo pārlidojumu pāri okeānam, tiek dota skaidra norāde par saimnieku ilgstošu nesasniedzamību. 

Tiesībsargājošās iestādes gan Latvijā, gan ārvalstīs nereti ziņo par gadījumiem, kad neapdomīga publicitāte sociālajos tīklos bijusi par iemeslu zagļu aktivitātēm. Saskaņā ar vietnē safewise.com atrodamo informāciju, vasaras mēnešos zādzību skaits mājokļos pieaug pat par 10%. Ja dodies prom uz ilgāku laiku, pabrīdini savus radus un kaimiņus, lai tie jūsu prombūtnē īpašumu iespēju robežās pieskata.

Dodies uz eksotisku valsti? Pabrīdini savu banku! 

Karte ceļojuma laikā ir ērts un drošs norēķinu veids, kas ļauj pirkumus automātiski veikt vietējā valūtā. Tāpat karti, ja tā ceļojuma laikā nozaudēta vai nozagta, var ērti bloķēt gan internetā, gan sazinoties ar banku telefoniski. Tomēr tikai retais aizdomājas, ka, atvaļinājumā dodoties uz ārvalstīm, būtu vērts izvērtēt iespēju par to laikus brīdināt savu banku, jo īpaši, ja dodaties ārpus drošāko valstu maršrutiem. Bankas uzdevums ir rūpēties par maksājuma karšu drošību, tāpēc, konstatējot kartes izmantošanu eksotiskā vai kartes īpašniekam neierastā galamērķi, banka drošības nolūkos var karti bloķēt.

“Ņemot vērā augošās krāpnieciskās tendences ar maksājumu kartēm, klientu līdzekļu drošībai bankas ierobežo karšu darījumus dažādās pasaules valstīs - karte tiek bloķēta vai darījums ir atteikts, ja kartei ir neraksturīgi darījumi vai darījums ir veikts valstī, kurā ir lielāki krāpniecības riski. Šī iemesla dēļ vienmēr svarīgi pirms ceļojuma pārliecināties par spēkā esošajiem lietošanas limitiem kartēm un banku par saviem ceļojuma plāniem laikus brīdināt,” norāda BlueOrange Maksājumu karšu pārvaldes vadītāja Anita Liščenko. 

Ņem līdzi nedaudz skaidras naudas un vismaz divas maksājumu kartes

Kā vēsta senais sakāmvārds, visas olas likt vienā groziņā nav prāta darbs, tāpēc ieteicams ceļojumā vienmēr ņemt līdz divas bankas maksājumu kartes un nedaudz skaidras naudas, kas noderēs maziem pirkumiem un vietās, kur ar karti norēķināties nav iespējams. Kartes ieteicams glabāt atsevišķi – piemēram, vienu karti var glabāt makā, otru – čemodānā. Ja maks tiek nozagts vai nozaudēts, ceļotājam ir rezervē otra karte. Tāpat otra karte noderēs brīžos, kad ar vienu no kartēm kādā brīdī nav iespējams norēķināties tehnisku problēmu dēļ. Lieki teikt, ka kartes PIN kods ir lieta, kas jāiegumē, nevis jātur uzrakstīta uz lapiņas, kuru glabājam makā. Ceļojuma laikā, veicot norēķinus veikalos, restorānos vai izklaides vietās, vienmēr paņem un saglabā pirkuma čekus, kurus vari salīdzināt ar konta izdruku pēc atgriešanās no ceļojuma.

Skopais maksā divreiz un trīsreiz jeb netaupi uz apdrošināšanas rēķina!

Ceļojuma apdrošināšana mūsdienās nav dārga, - šķiroties no salīdzinoši pavisam nelielas naudas summas, var nodrošināties pret visdažādākajām likstām – lidojuma pārcelšanas vai atcelšanas, bagāžas nozaudēšanas, nelaimes gadījumiem un zādzībām. Taču pirms ceļojuma svarīgi izpētīt ne tikai dažādu apdrošināšanas kompāniju piedāvājumus, bet arī savu bankas karšu lietošanas noteikumus, jo daudzām no bankas kartēm virkne ceļojuma apdrošināšanas elementu ir iekļauti bonusā.

“Pirms katra ceļojuma ir jāizvērtē riski, lai izvēlētos un iegādātos atbilstošu apdrošināšanas polisi. Vērts atcerēties, ka arī bankas saviem kredītkaršu lietotājiem piedāvā iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, kuru nosacījumu ir atkarīgi no kredītkartes veida. Lai būtu pasargāts un paliktu vislabākie iespaidi par ceļojumu, svarīgi pievērst uzmanību ne tikai medicīnas pakalpojumu kompensācijai, bet arī kompensācijai pret tādiem riskiem kā ceļojuma atcelšanas, bagāžas aizkavēšanās/nozaudēšanas vai lidojumu aizkavēšanās gadījumos,” iesaka Anita Liščenko.

Lai visiem jauki, iespaidiem bagāti un droši ceļojumi!